divendres, 30 de gener del 2009

Informe OECD - OCDE

Us facilitem el gràfic amb les darreres dades disponibles sobre la despesa pública als països membres de l'OECD - OCDE.

Com podreu observar, per sota de Catalunya (4,2%) de despesa pública del PIB, només tenim a Corea i Mèxic. Al mateix temps, si considerem la despesa total (6,6%), a més a més d'aquests dos països, solament està Polònia.

És a dir, estem a la cua de la despesa sanitària de tots els països membres de la OECD - OCDE

Per a més informació, podeu seguir aquest enllaç: OECD Factbook 2008: Economic, Environmental and Social Statistics .




dijous, 29 de gener del 2009

Bloc recomanat sobre primària

Us adjuntem l'enllaç d'un bloc, que trobem és molt interessant, i que tracta l'àmbit de l'atenció primària de l'ICS. Recomanem la seva lectura:

http://www.grupreflexioics.blogspot.com/

Velocitat i salut

Fa uns dies, l'inefable Conseller Saura va fer unes demagògiques declaracions, on relacionava directament el fet d'anar a més de 80 Km/hora a les entrades de Barcelona, amb els nens amb asma. Doncs bé, com podeu observar, aquest és un tema de Salut Pública, i nosaltres no sabem trobar relació directa i única amb la prohibició d'anar a més de 80 Km/h. No sabem trobar les dades que desqualifiquen la possibilitat d'anar a 90 o a 100, en determinades hores. La relació directa d'aquest fet amb els nens amb asma, no ho sabem trobar. Sí es cert, que l'estudi parla de la relació entre contaminició atmosfèrica i salut. Volem que entre tots tinguem un element més de judici. Per aquest motiu, us fem arribar el mencionat estudi, del CREAL "Els beneficis per a la salut pública de la reducció de la contaminació atmosfèrica de l'àrea metropolitana de Barcelona". Com veiem, es fan una sèrie de recomanacions, en quant a polítiques i mètodes.



Sobre aquet tema, els diputats de CiU plantejarem preguntes al Parlament.


Informe Creal

dimarts, 20 de gener del 2009

El CAP de la Bisbal del Penedès

Francesc Sancho recorda que el consultori d’aquest municipi constava com a construït a la publicació “Mil dies invertint en Salut”, realitzada pel Tripartit al 2006, i adverteix a la Consellera que “els ciutadans de municipis veïns tenen els mateix dret que l’alcalde de la Bisbal a rebre la sanitat en equipaments del segle XXI” .


El diputat de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya responsable de temes de Sanitat de la federació, ha exigit a la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, “un tracte igualitari pels alcaldes de tots els municipis després del lamentable espectacle viscut la setmana passada en el cas de la Bisbal del Penedès”. Francesc Sancho ha fet aquestes declaracions després que la Consellera Geli anunciés divendres passat que el consultori es construiria.


Pel President de la Sectorial de sanitat, “és una manca de seriositat preocupant que la Consellera faci vestits a mida als consistoris afins al tripartit”. “Els ciutadans de, per exemple, Roquetes, les Borges del Camp o Nulles tenen el mateix dret que l’alcalde de la Bisbal, d’ERC, a rebre la sanitat en equipaments del segle XXI,” ha explicat. Per això, el diputat nacionalista ha reclamat a la Consellera Geli “seriositat” i ha lamentat que “el Govern de la Generalitat només actuï quan algú agafa el camí de fer numerets per cridar l’atenció”. “Si aquesta és la manera d’actuar, que ens ho diguin” ha afegit el diputat convergent. En aquest sentit, Francesc Sancho ha anunciat que el grup parlamentari de CiU presentarà una proposta de resolució per “demanar a la Consellera Geli que informi al Parlament de Catalunya de l’actuació portada a terme pel seu Departament en relació al conflicte amb el nou consultori de la Bisbal del Penedès i per demanar un calendari real per a tots els casos pendents a la nostra demarcació i en el seu dia presentats com a obres ja fetes o en marxa a la publicació del Govern Mil dies invertint en Salut”. I és que tal com ha recordat el Diputat de CiU, l’actuació a la Bisbal del Penedès va ser presentada pel Govern de la Generalitat en el 2003 a la publicació “Mil dies invertint en Salut”, abans de les darreres eleccions al Parlament i com una obra “EN EXECUCIÓ”. Efectivament, en aquest document constava, a l’epígraf “El que estem fent”, com a consultori local “en construcció” amb un pressupost de 675.000,00 euros.


Sancho ha recalcat que “ERC té responsabilitat de Govern i, més concretament, en la publicació i publicitació d’aquest opuscle”. Per tant, “es fa difícil entendre el seu doble paper de fer propaganda com a acció de Govern i tancar-se o fer vaga de fam per denunciar un sectarisme cert, però també exercit per ells”.


“Reclamo dignitat, la seriositat és un tret imprescindible d’un bon Govern” ha afirmat Sancho qui ha reclamat a la Consellera Geli que “acceleri les visites als municipis de les comarques tarragonines i les Terres de l’Ebre on encara no hi ha un calendari per executar les obres de millora dels consultoris locals”. El diputat de CiU considera que “els alcaldes tenen dret a saber quin calendari i quin finançament té el Departament de Salut per a cada cas i no s’hi valen falses promeses, ni donar llargues”. “Esperem amb delit quin dia vindrà a cada municipi a explicar la particular situació de cada nou equipament” ha afegit.

Esperança Martí a La Vanguàrdia

Us adjuntem un article de La Vanguàrdia, on es reconeix la feina feta d'Esperança Martí al capdavant de la Fundació Puigvert. Com no podia ser d'una altra manera, des de la sectorial també ens unim a aquest reconeixement d'una gran professional.


Esperança Marti

Reunions de la sectorial a Comarques Centrals

Després dels nadals, la sectorial repren de nou el ritme habitual, tot i que no hem parat de fer reunions, i de trobar-nos en professionals de la sanitat. D'aquesta manera, seria remarcable comentar que el passat divendres, vam estar a Berga, a una assemblea comarcal de la sectorial. A banda dels professionals, vam poder comptar amb la prescència de l'Alcalde de Berga, Juli Gendrau, i del President Comarcal.
Durant la reunió, vam poder comentar diversos temes d'actualitat del sector sanitari, i en el trasncurs de la mateixa, ens van fer arribar algunes impresions i aportacions, que considerem són molt importants, i que s'han de tractar en profunditat. Finalitzant la reunió, un dels presents, ens va preguntar sobre el SEM (sistema informàtic, ambulàncies retirades...). Li vam comentar que haviem fet una sèrie de preguntes a la Consellera en una Comissió de Sanitat, i la mateixa Geli va voler justificar lo injustificable, i potser massa.
Avui dilluns, hem anat a Tona, a una reunió amb els membres del secretariat de la sectorial de la Federació de Comarques Centrals. Ha estat una vetllada entretinguda, on hem començant analitzant algunes problemàtiques d'aquestes comarques, i hem acabat generalitzant sobre el sistema sanitari català, i debats que hi ha actualment sobre la taula, com pot ser la gestió sanitària i el copagament.
Us anem comentant de pròximes reunions.

dimarts, 13 de gener del 2009

6.000 preguntes al Parlament per les llistes d'espera

Els diputats de CiU membres de la Comissió de Salut, Francesc Sancho, Assumpció Laïlla, Anna Miranda i Xavier Crespo, han anunciat avui que han impulsat una iniciativa parlamentària, que consisteix en “6.000 preguntes dirigides al Govern amb la intenció de poder definir, a partir de les respostes concretes, la situació real de les llistes d’espera en la sanitat catalana”.

Per tal d’acotar al màxim aquesta realitat, les preguntes de CiU es concreten en número de dies d’espera per 12 procediments i intervencions quirúrgiques i per 14 proves diagnòstiques i això per a cada regió sanitària.

Tal com ha exposat Francesc Sancho, “els mitjans de comunicació i el Síndic de Greuges reben constant denuncies per part dels ciutadans afirmant que les esperes són superiors al temps garantit per la Conselleria”. Una explicació possible, segons el diputat de CiU, és que “el temps d’espera pels usuaris compta des que van al metge de família a exposar-li el seu problema fins que el problema es resol amb un tractament o intervenció quirúrgica, sumant així el temps que triguen a ser visitats per l’especialista, el temps d’espera per a fer-se proves diagnòstiques i el temps que esperen fins a ser intervinguts”.

Els nacionalistes han detectat un “important decalaix entre les xifres que presenta la Generalitat i la percepció d’espera real que confirmen usuaris, CAP’s i centres hospitalaris”. Sancho ha destacat, que “una de les nostres sospites és que la Conselleria ja no considera un pacient en espera quan aquest ja té assignada una data per a la seva intervenció, encara que aquesta pugui trigar encara uns mesos a produir-se”, la qual cosa és un evident “maquillatge de xifres”. Segons Sancho, “la realitat és la que és i no la que voldríem que fos, i maquillar les xifres no alleugereix l’espera real dels pacients”.

Els nacionalistes han advertit que “no volem col·lapsar els serveis del Parlament, ni deixar de ser realistes”, per la qual cosa “anirem presentant aquestes 6.000 preguntes al ritme que la bona feina dels funcionaris del Parlament ens permeti i esperem tenir les primeres dades per a començar a treballar a principis del mes de juliol”.

Segons Sancho, “la nostra intenció és tenir dades fidedignes de la realitat, per a poder impulsar iniciatives concretes que millorin la situació de les llistes d’espera a la sanitat catalana, per acabar amb esperes intolerables i prioritzar determinats procediments que produeixen patiment i afecten la qualitat de vida dels pacients”.

En aquest sentit, Sancho ha avançat que algunes d’aquestes propostes poden anar en el sentit d’ “impulsar concerts i incentius per l’ús de quiròfans a la tarda o fixar un preu ponderat per a derivar malalts a centres no públics quan se supera el temps d’espera que la Generalitat estableix com a garantia i prendre mesures per tal que la garantia que actualment existeix sigui real i efectiva”.

Sancho ha destacat també, que “no totes les proves i intervencions tenen la mateixa importància i cal adequar-les a la realitat social”.

La epidèmia de grip no és tal i no calen plans d’emergència
Respecte al Pla d’Emergència anunciat per la Consellera Geli davant l’actual epidèmia de grip, Francesc Sancho ha denunciat, que “la Consellera parla d’una gran epidèmia, quan metges i centres qualifiquen la situació de normal, com tots els hiverns”.

Segons el diputat nacionalista, “es publicita un Pla d’Emergència per fer creure que la Conselleria resol un problema, quan aquest problema no existeix”. “Això sí, les llistes d’espera per visitar-te per una grip poden ser de 10 dies i les esperes a urgències d’hores”.

En opinió de Francesc Sancho, “el problema de la sanitat catalana és que no té una gestió efectiva. Molts plans d’urgència per a urgències inexistents, que maquillen els problemes reals, com les llistes d’espera”.