dilluns, 2 de febrer del 2009

Malbaratament de diners públics en moments de crisi econòmica

Francesc Sancho, President de la Comissió de Sanitat, ha criticat l’actitud de la Conselleria de Salut en els actes de celebració del vint-i-cinquè aniversari de l’Institut català de la Salut (ICS). En el transcurs de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, que us facilitarem la transcripció tan aviat la tinguem.

El diputat de CiU ha retret al Departament el “malbaratament de diners públics en moments de crisi econòmica”. Pel a Sancho, “si als metges se’ls demana no acceptar diners dels laboratoris, el Govern hauria de donar exemple també”.


Per això, el diputat nacionalista ha defensat una proposta de resolució en la qual s’instava el Govern a retre comptes de la despesa feta en els diversos, actes, publicacions i celebració del 25è aniversari de l’Institut Català de la Salut infomant al Parlament, als òrgans directius i de participació del Servei Català de la Salut (Cat.Salut), al Consell de la professió medica i a les organitzacions d’usuaris de la Salut.


Aquesta proposta ha estat rebutjada però l’argumentació del Tripartit ha estat “reveladora de la mentalitat del Govern”. Per Sancho és “totalment inacceptable” que el Tripartit ens digui que ‘No és el mateix els metges que l’administració’. “En comptes de gastar tants diners en celebracions en època de crisi valdria més que es tingui en compte als metges a l’hora de gastar recursos” ha afegit Sancho.


En aquest sentit, Francesc Sancho també ha demanat que es tingui en compte els metges per a intentar solucionar la problemàtica de l’homologació de títols. “Demanem que es col·labori amb el col·legi de metges ja que podria ajudar a la Conselleria a la correcta homologació i a que hi haguessin més especialistes en determinades especialitats” i ha recordat que el sistema sanitari català està patint els darrers anys una evident manca de profes­sionals sanitaris per atendre les creixents necessitats de la població catalana, que afecta de manera directa el seu correcte funcionament i el prestigi d’aquest sistema.


Aquest fenomen es produeix quan curiosament Catalu­nya té una ràtio de metges per habitant superior a la mit­jana europea. Això fa suposar que, a banda de l’afectació i conseqüent readaptació constant que el sistema sanitari català ha de fer davant el creixement de població sobretot provinent de la immigració, “el problema rau en una mala gestió dels recursos humans i del sistema en si”. Per això Sancho defensava una proposta de resolució en la qual es demanava la col·laboració de la Conselleria i el Col·legi de Metges. La iniciativa exposava textualment:


El Parlament de Catalunya acorda instar el Govern de la Generalitat a:
1. Signar un conveni amb el Col·legi de Metges de Ca­talunya, per tal d’agilitar, facilitar, i alhora garantir, la correcta homologació de títols per a l’exercici de la pro­fessió mèdica a Catalunya, destinant els professionals només a aquelles tasques per a les que estan capacitats per desenvolupar la seva professió i coneixements.

2. D’acord amb els corresponents Consells Rectors uni­versitaris, ampliar el número de places d’estudi de la carrera de Medicina a les Universitats Catalanes.

Sancho ha reiterat que “algunes de les solucions d’urgència adoptades per la Conselleria de Salut, lluny d’apaivagar el problema, han generat noves inquietuds entre la població, com el fet que titulats estrangers homologats com a metges de medicina general treballin com a especialistes”.