dimarts, 13 de gener del 2009

6.000 preguntes al Parlament per les llistes d'espera

Els diputats de CiU membres de la Comissió de Salut, Francesc Sancho, Assumpció Laïlla, Anna Miranda i Xavier Crespo, han anunciat avui que han impulsat una iniciativa parlamentària, que consisteix en “6.000 preguntes dirigides al Govern amb la intenció de poder definir, a partir de les respostes concretes, la situació real de les llistes d’espera en la sanitat catalana”.

Per tal d’acotar al màxim aquesta realitat, les preguntes de CiU es concreten en número de dies d’espera per 12 procediments i intervencions quirúrgiques i per 14 proves diagnòstiques i això per a cada regió sanitària.

Tal com ha exposat Francesc Sancho, “els mitjans de comunicació i el Síndic de Greuges reben constant denuncies per part dels ciutadans afirmant que les esperes són superiors al temps garantit per la Conselleria”. Una explicació possible, segons el diputat de CiU, és que “el temps d’espera pels usuaris compta des que van al metge de família a exposar-li el seu problema fins que el problema es resol amb un tractament o intervenció quirúrgica, sumant així el temps que triguen a ser visitats per l’especialista, el temps d’espera per a fer-se proves diagnòstiques i el temps que esperen fins a ser intervinguts”.

Els nacionalistes han detectat un “important decalaix entre les xifres que presenta la Generalitat i la percepció d’espera real que confirmen usuaris, CAP’s i centres hospitalaris”. Sancho ha destacat, que “una de les nostres sospites és que la Conselleria ja no considera un pacient en espera quan aquest ja té assignada una data per a la seva intervenció, encara que aquesta pugui trigar encara uns mesos a produir-se”, la qual cosa és un evident “maquillatge de xifres”. Segons Sancho, “la realitat és la que és i no la que voldríem que fos, i maquillar les xifres no alleugereix l’espera real dels pacients”.

Els nacionalistes han advertit que “no volem col·lapsar els serveis del Parlament, ni deixar de ser realistes”, per la qual cosa “anirem presentant aquestes 6.000 preguntes al ritme que la bona feina dels funcionaris del Parlament ens permeti i esperem tenir les primeres dades per a començar a treballar a principis del mes de juliol”.

Segons Sancho, “la nostra intenció és tenir dades fidedignes de la realitat, per a poder impulsar iniciatives concretes que millorin la situació de les llistes d’espera a la sanitat catalana, per acabar amb esperes intolerables i prioritzar determinats procediments que produeixen patiment i afecten la qualitat de vida dels pacients”.

En aquest sentit, Sancho ha avançat que algunes d’aquestes propostes poden anar en el sentit d’ “impulsar concerts i incentius per l’ús de quiròfans a la tarda o fixar un preu ponderat per a derivar malalts a centres no públics quan se supera el temps d’espera que la Generalitat estableix com a garantia i prendre mesures per tal que la garantia que actualment existeix sigui real i efectiva”.

Sancho ha destacat també, que “no totes les proves i intervencions tenen la mateixa importància i cal adequar-les a la realitat social”.

La epidèmia de grip no és tal i no calen plans d’emergència
Respecte al Pla d’Emergència anunciat per la Consellera Geli davant l’actual epidèmia de grip, Francesc Sancho ha denunciat, que “la Consellera parla d’una gran epidèmia, quan metges i centres qualifiquen la situació de normal, com tots els hiverns”.

Segons el diputat nacionalista, “es publicita un Pla d’Emergència per fer creure que la Conselleria resol un problema, quan aquest problema no existeix”. “Això sí, les llistes d’espera per visitar-te per una grip poden ser de 10 dies i les esperes a urgències d’hores”.

En opinió de Francesc Sancho, “el problema de la sanitat catalana és que no té una gestió efectiva. Molts plans d’urgència per a urgències inexistents, que maquillen els problemes reals, com les llistes d’espera”.