dijous, 11 de desembre del 2008

El Pla de Salut per a l’horitzó 2010 no dóna resposta als problemes actuals de la societat catalana


Francesc Sancho adverteix que un Govern a tres impossibilita una mirada única davant determinats problemes que requereixen un tractament transversal.


El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Francesc Sancho, ha replicat avui a la Consellera Geli, en el transcurs de la sessió informativa de la Comissió de Salut sobre el Pla de Salut per a l’horitzó 2010, que “aquest mapa no dóna resposta als problemes actuals de la societat catalana d’avui”.

Sancho ha destacat, que “la millora de la salubritat del nostre país és un èxit del sistema sanitari i polític. És un èxit col·lectiu, no només dels 23 anys de govern de CiU, però també”. I aquesta millora de la nostra salut general, ens ha portat, segons Sancho, al moment actual, que “és un moment de transformació i de canvis respecte a la demanda, per l’envelliment de la població i les necessitats de la immigració”. Segons el diputat nacionalista, “el canvi més substancial és que tenim més infermetats cròniques i menys infermetats agudes i hem de treballar a més llarg termini, però el mapa presentat avui per la Consellera no reflecteix aquestes transformacions, no atén a les necessitats de cronicitat i no se centra en els problemes més vigents com són la dependència i les infermetats mentals”.

Precisament, referint-se a la dependència, Francesc Sancho s’ha mostrat molt crític amb el “repartiment de poder del Tripartit”. Segons el diputat nacionalista, “no pot ser que els problemes de dependència siguin responsabilitat exclusiva d’un altre Departament del Govern i no s’assumeixi responsabilitat per part del Departament de Salut”.

En aquest sentit, Francesc Sancho ha anunciat en el si de la Comissió, que “des de CiU demanarem una compareixença conjunta de les dues Conselleres, la d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i de Salut, Marina Geli, per tractar aquest tema en comú”.

La mateixa situació es produeix, per exemple, davant els problemes dels joves, que se centren en el tabaquisme, el consum d’alcohol o de cànnabis, i que tampoc són responsabilitat exclusiva del Departament de Salut.

Segons Francesc Sancho, “un Govern a tres impossibilita una mirada única davant problemes que requereixen un tractament transversal”.

Respecte als problemes de finançament de la sanitat catalana, Sancho ha insistit, que “aquests estan agreujats per la mala gestió per part de la Conselleria” i ha denunciat, que “la Consellera Geli adverteix públicament que sense un millor finançament perdrem qualitat, però això no ho menciona en seu parlamentària, la qual cosa es sintomàtica”.

Sancho ha lamentat també, que “avui és més difícil arribar a acords amb el personal sanitari que al principi del seu Govern” i ha denunciat que “vostès no donen respostes als problemes del dia a dia de la sanitat catalana i això provoca una gran pèrdua de confiança entre els usuaris i els professionals”.