dimarts, 25 de novembre del 2008

Intervenció de Sancho en la 1a Conferència catalana d'infermeres electes

Aquest dilluns dia 24, va tenir lloc la 1a. Conferència Catalana d’Infermeres Electes, a la Sala Magna de la Universitat de Vic.

Francesc Sancho va intervenir de ponent, com a President de la Sectorial de Sanitat de Convergència Democràtica de Catalunya, en una taula rodona que tenia per títol “Percepció i compromisos professionals des de les organitzacions polítiques”.



Sancho va destacar en la seva intervenció que “aquest tipus de jornades són molt interessants, ja que permeten poder anar al moll de l’os, és a dir, poder arribar al centre de les polèmiques que hi ha actualment en qüestions de sanitat”. Va afirmar que “les professions sanitàries són professions d’elegància, d’equilibri, de tenir cura, i això defineix molt bé el que és la vocació dels professionals sanitaris”. I va continuar dient que si alguna cosa es pot implantar a la política, és aquest equilibri, aquest tenir cura del que estem parlant, i que no només hauria d’estar en les professions sanitàries, ja que també hauríem d’ampliar-les a tot el món de la política.



El President de la Sectorial es va referir, “que una de les transformacions més importants és l’increment de l’esperança de vida, l’augment de la població, i més i noves formes de demanda sanitària. Avui, aquest increment de la pressió assistencial ja no pot ser absorbida a base de més treball i menys reconeixement de les professions sanitàries”.

També va comentar que els poders públics, incloent la conselleria, llancen falses polèmiques per tractar d’evitar la pròpia responsabilitat. En aquest sentit, va denunciar que des de la Conselleria s’ofereixen serveis a demanda, governs territorials en mans d’alcaldes i comissaris polítics, que es mouen per la necessitat del vot, en lloc de per necessitats de salut o del tenir cura, i ens volen cobrar el sobrecost que ells provoquen a base de copagament.

Tot seguit va dir que “solament podem trobar resposta als problemes actuals, si al debat s’incorporen tots els professionals del sector sanitari, que amb la seva visió, la de tenir cura, poden ajudar a redefinir el paper de les pròpies professions, els límits del propi sistema, i les formes de gestió i control, tant de l’oferta com de la demanda sanitària”.

Per finalitzar, Sancho va animar a tots els professionals del sector a participar en política, més enllà, o no exclusivament, de temes de sanitat